Ha gyakran ég a gyomrunk, úgy minden étkezésünket érdemes tudatosan megtervezni és elkészíteni. Kifejezetten igaz ez a napindító fogásokra, hiszen akár a kihagyott reggeli, akár a túl nehéz falatok is ronthatják a tüneteket. Azonban egy tápláló reggelivel nemcsak a napunk indulhat jól, de jól megválasztott alapanyagokkal a gyomorégést is megelőzhetjük.
Akár irodában töltjük a napjaink nagy részét, akár home office-ban, végezzünk fizikai- vagy ülőmunkát, a legtöbb esetben egy közös: az ebéd megoldása sokszor fejtörést okoz.
Pedig, ha gyakran ég a gyomrunk, , akkor valószínűleg már rájöttünk, hogy mennyire fontos, hogy ne hagyjunk ki étkezést, és inkább többször együnk kisebb mennyiségeket. Na és persze az sem mindegy, hogy mi kerül a főétkezések alkalmával a tányérunkra.
Általános iránymutatóként érdemes gyomorégéses panaszok esetén is szem előtt tartani a tányérelvet, azaz a lehető legtöbb étkezésünket kiegyensúlyozottan összeállítani.

- Magyarul a tányér felén legyenek saláták, zöldségek és/vagy kisebb mennyiségben gyümölcsök. Ilyenek például a jégsaláta, bébispenót, rukkola, madársaláta, kígyóuborka, paprika, padlizsán, cukkini, brokkoli. Ezek mind segítenek enyhíteni vagy akár megelőzni a refluxos panaszokat.
- egyik negyedén legyenek komplex szénhidrátforrások, mint gyökérzöldségek (burgonya, édesburgonya, répa, cékla), sütőtök, teljes kiőrlésű pékáruk/tészta, gabonák/álgabonák (quinoa, árpa, hajdina, rizs, bulgur, stb.) és a hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, bab).
- másik negyedén pedig legyen valamilyen fehérjeforrás: sovány húsok (például csirkemell), halak, sovány tejtermékek, tofu vagy az előző kategóriába is tartozó hüvelyesek. Gyomorégéses panaszok esetén kifejezetten fontos, hogy valamilyen zsírszegény fehérjeforrást válasszunk.
Mindezek mellé két fontos dolog:
- Ne feledkezzünk meg pici mennyiségben a jó zsírforrásokról. Habár gyomorsav-túltengés és reflux esetén a zsíros ételeket valóban érdemes kerülni, azonban ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben ki kellene zárnunk őket, sőt: számos esszenciális zsírsav van, amelyekre hatalmas szüksége van a szervezetünknek, és jótékony hatással vannak a gyomorproblémákra is.
- Az ízek! Sajnos sokszor, ha azt halljuk, hogy kerülendők a fűszeres ételek (gyomorégés esetén), akkor hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy ezután natúr és íztelen ételeken kellene élnünk. Pedig mi sem áll távolabb a valóságtól; a zöldfűszeres, fűszernövények és aromás fűszerek nagy részének használata abszolút megengedett: bazsalikom, petrezselyem, koriander, oregano, kakukkfű, majoranna jöhet. A mentával vagy a csípős fűszerekkel és hagymákkal viszont valóban érdemes óvatosan bánni.
Akár mi készítjük otthon, akár rendelünk vagy menzán étkezünk, a fentiek alapján könnyen össze tudunk olyan fogásokat állítani / válogatni, amikért a gyomrunk is hálás lesz.
Íme egy kiváló példa, azaz refluxbarát ebédötletünk:
RUKKOLAPESZTÓS CSIRKEMELLEL TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA
Hozzávalók (2 adag):
- 4 kisebb-közepes édesburgonya
- 1 nagyobb csirkemell
- 1 csomag friss rukkola
- Egy pici (30-40 g) parmezán sajt (ha problémát okoz, a sörélesztőpehely jól működhet helyette)
- 40 g fenyőmag
- 1-2 dl olívaolaj (ha érzékenyebb a gyomrunk, akkor az olívaolaj egy részét állag szerint helyettesíthetjük vízzel is)
- Egy cserép friss bazsalikom
- Só, bors
- Opcionális: fokhagymapor (fokhagyma helyett)

Elkészítés:
Az édesburgonyákat megmossuk. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük (akkor jó, ha már megpuhult). Szintén jól működik az is, ha hosszában félbevágjuk az édesburgonyákat és úgy sütjük meg őket (félbevágott felükkel felfelé).
Amíg megsül az édesburgonya, addig elkészítjük a tépett csirkét és a pesztót. Előbbihez a csirkemelleket megfőzzük lobogó, forró vízben kb. 10 perc alatt, majd egy villával széttépkedjük.
A pesztóhoz egy aprítógépbe helyezzük a rukkolát, olívaolajat, sót, borsot, friss bazsalikomot, fenyőmagot és parmezán sajtot (plusz, ha szeretnénk, akkor fokhagymaport), majd krémesítjük. Állagtól és érzékenységtől függően plusz olívaolajjal vagy vízzel hígíthatjuk.
Ha minden elkészült, akkor a csirkét és a pesztót összekeverjük, majd a megsült édesburgonyákba töltjük. Friss bazsalikommal és pár szem fenyőmaggal tálaljuk rukkolaágyon.

*Az IQVIA Pharmatrend adatbázis nem teljes körű piaci információ, hanem statisztikai adat, panelen mérve.
Forrás: IQVIA „Heartburn and overindulgence” kategória Sell-out value, 2024 MAT decemberi országos adatok.
Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Rennie rágótabletta termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. 2 tabletta egyidejű bevétele esetén 40 másodperc alatt hatni kezd.
A Rennie Menthol 750mg gyógyszeres rágógumi vény nélkül kapható gyógyszer.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!